Aktuelt


Generalforsamling: 4.3. 2017 kl 14.00 til 15.30 i lægeurtehaven
Haven åbner: 1. maj 
Grundlovsmøde: 5. juni kl. 11.30 - 14.00.

  

Åbningstider

Fra 1 maj – 1. oktober
dagligt åbent 10 - 16
 
Tirsdag lukket,
undtagen i skolernes sommerferie

Entre til besøgshaven

Voksne 20 kr.
Børn under 14 år gratis
Fri adgang til butik og café
Rundvisning og guidning kan bestilles
.

Se vores smiley

smiley

NaTour de Endelave for børn

Infotavle nr. 2. Endelave Strandvej
Vilde kaniner
Der er vilde kaniner på Endelave. De bor i huller og graver store gangsystemer, bl.a. her under buskene i det levende hegn langs Strandvejen. Prøv og se, hvor mange kaninhuller du kan finde. Hvis du gerne vil se kaniner, er der størst chance for at møde dem om morgenen eller om aftenen.

Infotavle 3. Fugletårnet
Vilde løg
Hvis du går lidt længere ud ad vejen ved fugletårnet, kan du om sommeren se nogle violette kugler, der stikker op af græsset på en tynd stængel. Det er Skov-Løg, som er spiselige. Kuglen består af små yngleløg med blomster imellem. Det er de små yngleløg, planten bruger til at formere sig med. Når de er modne falder de af, og hvert lille løg bliver til en ny plante året efter.
Det er også de små yngleløg, der kan spises, og de smager godt og stærkt af løg. Prøv at bruge nogle af dem ovenpå madderne i madpakken eller tag nogle med hjem.

skovløg god

Infotavle 4. Øverste Ende
Hvad er klokken?
Gå gennem lågen og ud til Spidsen af Endelave, hvor vandene mødes.
Her kan du bygge dit eget solur, hvis solen skinner:
Lav en lille rundkreds af sten i sandet. Kl. 12, 3, 6 og 9 markerer du med sten i forskellige farver. Hvis du står med ryggen mod Spidsen, kigger du mod syd. Klokken 12 stenen skal være mod syd. Stik en pind i sandet midt i kredsen. Pindens skygge flytter sig ganske langsomt rundt i sandet som viserne på et ur. Se hvor pindens skygge peger og kontroller på din mobil eller ur om det stemmer.

solur lille

Infotavle nr. 5. Øvre
Smag på naturen
Strandkål kan godt lide at vokse på strande med mange sten, og er meget almindelig på Endelave. Det er en spiselig plante, og den smager godt. Prøv at smage på den.

strandkål

Infotavle nr. 6. Madpakkehuset
Affaldsdetektiven
Det ser grimt ud med ispinde, plastic, bananskræller, flasker, dåser og sølvpapir, som ligger og flyder i naturen. Dyrene kan måske komme til skade, hvis de træder i et glasskår eller spiser en brugt plasticpose. Derimod kan æbleskrog og gulerodsskræller godt forsvinde af sig selv.
Her på pladsen ved madpakkehuset kan du være øens affaldsdetektiv, og gå rundt og kigge efter, om der ligger ting som dyrene kommer til skade ved.

Infotavle nr. 7. Gøgeurtvej
Sjældne planter
Kan du finde denne plante? Det er en orkide, der hedder Ægbladet Fliglæbe, og den vokser her i Louisenlund Skoven på Endelave, men den er ikke ret almindelig. Du skal kigge efter en ca. 50 cm høj stængel med to ægformede blade forneden og et aks med grønlige blomster. Ægbladet Fliglæbe blomstrer i juni – juli. Alle danske orkideer er sjældne, og derfor er de fredet. Det betyder, at de hverken må plukkes eller graves op.

ægbladet fliglæbe

Infotavle nr. 8. Lynger
Byg en varde
En varde er en stabel af sten, som markerer noget, f.eks. en vandrerute. I gamle dage stablede man sten i varder som tegn på, at her havde været mennesker. Dengang kunne man lægge beskeder i varderne, som fortalte om hvem man var, hvor man kom fra og hvor man var på vej hen.

varde lille

Infotavle nr. 9. Sønderhavet
Lav din egen vejrsten
Find en stor flad sten på stranden, gerne en med en lidt lys farve og en glat overflade. Hvis du har en tuschpen med, kan du lave en sjov vejrsten allerede på turen, ellers kan du tage stenen med hjem og skrive på den der. På de to billeder kan du få ideer til, hvad du kan skrive på stenen.

Vejrsten

Infotavle nr. 10. Klinten
Sten på stranden
Find 5 forskellige sten.
Kan du f.eks. kende stenen på billedet? Den hedder Kinnediabas, fordi den er kommet til Danmark fra bjerge i Sverige under istiden. Stenens overflade har et mønster, som ligner lidt et blomkål.

kinnediabas

 

Infotavle nr. 11. Naturlejrpladsen
Huskeleg med naturting
I skal være mindst to og gerne flere for at lege denne leg: Tegn en ring på jorden, og fyld den ud med 5 – 15 ting fundet i naturen. Den der er huskeren får lov til at se på tingene i ringen, og går så lidt væk. Nu skal de andre fjerne nogle af tingene, og huskeren skal herefter forsøge at huske, hvad der var i ringen. Efterhånden som tingene nævnes, lægges tingene frem igen.

Endelave Lægeurtehave   -    Søndermølle 29    -    8789 Endelave    -    Tlf. 75 68 96 95    -    info@endelave-laegeurtehave.dk