Aktuelt


Generalforsamling: 4.3. 2017 kl 14.00 til 15.30 i lægeurtehaven
Haven åbner: 1. maj 
Grundlovsmøde: 5. juni kl. 11.30 - 14.00.

 



 

Åbningstider

Fra 1 maj – 1. oktober
dagligt åbent 10 - 16
 
Tirsdag lukket,
undtagen i skolernes sommerferie

Entre til besøgshaven

Voksne 20 kr.
Børn under 14 år gratis
Fri adgang til butik og café
Rundvisning og guidning kan bestilles
.

Se vores smiley

smiley

Vinavl

Nu skal vi dyrke vin på Endelave

Ø-klimaet er perfekt til vindyrkning, så naturligvis: Vi skal da dyrke vin på Endelave! Og ikke bare vin, men økologisk vin – det ligger lige for, nu vi allerede har den økologiske lægeurtehave.

Starten går den 3-4. maj, hvor vi planter 100 meter vinrække på det ny jordstykke ved lægeurtehaven. Det er blot en beskeden start; en vinmark skal være meget større for rigtigt at give mening. Vi håber at kunne skabe så stor interesse for sagen her i 2014, at vi kan danne et vinlaug til efteråret og plante meget mere i 2015.

Men nu starter vi i mindre skala, betalt af initiativgruppens medlemmer. Vi inviterer alle interesserede i at deltage i plantningen, og vil også starte på at bygge det espalier, der skal til. I sommerens løb arrangeres en informationsaften, forhåbentlig kombineret med lidt vinsmagning af danske vine, og til efteråret en eller flere studieture til vindyrkere.

Danmark som vinland

For Danmark er faktisk blevet et vinland! Der er op mod 50 erhvervsvingårde – som må sælge vin – og mange flere fritids-vinbrug i landet. Også veletablerede vinhandlere fører dansk vin, se f.eks. http://www.hjhansen-vin.dk/vin-fra-danmark.aspx.

Den mest succesrige vinbonde i landet, Sven Moesgaard fra Skærsøgaard nær Kolding, har produceret vin i 12 år og vundet mere end 100 vinmedaljer verden over – heraf 6 gange i træk sølvmedalje ved den franske champagne-konkurrence. Hans mousserende medaljetager DON’s sælges som varmt brød til 395 kr. flasken.

Der er en pointe i at netop champagne duer godt i Danmark, for med hensyn til soltimer og andre forhold, bl.a. klimaets indvirkning på syredannelse, svarer forholdene i Danmark meget godt til champagne-området i Frankrig.

Rødvin er en større udfordring, men også her har Sven Moesgaard brilleret med internationale sølvmedaljer for hans røde vine i både 2010,11 og 12, så der er noget at stræbe efter.

Rødvin på Hjarnø

Der laves også glimrende rødvin meget tæt på os, nemlig hos Hjarnø Vinlaug, hvilket initiativgruppen kan bevidne, for det har Hans H. Hansen og Mette Harnvig fra Hjarnø Vinlaug skænket op af flere gange.

De er med i initiativgruppen, og det samme er to andre aktive vindyrkere, Paul Astrup og Frank Winther, så vi får fin hjælp til at lære det nødvendige undervejs. De øvrige er Tove Yde, Claus Holm, Poul Bækkelund og denne artikels skribent.

Vi gør opgaven ekstra krævende ved at fastholde det økologiske – men det er nu ikke ren utopi. Der laves økologisk vin bl.a. hos Vexebo Vin på Nordsjælland og Hedegaards Vingaard i Skjødstrup nord for Aarhus, og vi har i princippet bedre klimaforhold på Endelave. Samtidig er lægeurtehaven et godkendt økologisk produktionssted, og det gør en forskel når vi skal producere vin til salg.

Om 4-5 år kan vi lade champagnepropperne springe og skænke rødvinen – endnu en endelavespecialitet rigere. Men vejen dertil er brolagt med både arbejde og investeringer, så vi har brug for en god kreds af lokale aktive, der vil være en del af vineventyret på Endelave.

Men start nu med at komme forbi i lægurtehaven den 3. maj og vær med til at plante vin, så tager vi snakken derfra.

Jens Otto Kjær Hansen

Endelave Lægeurtehave   -    Søndermølle 29    -    8789 Endelave    -    Tlf. 75 68 96 95    -    info@endelave-laegeurtehave.dk